اینکوترمز(incoterms ) واژه ای است که از سه کلمه ی International Commercial Term به معنی اصطلاحات بینالمللی بازرگانی تشکیل شده است. قواعد اینکوترمز اولین بار در سال 1936 توسط اتاق بازرگانی بین المللی (International Chamber Of Commerce) ثبت و منتشر شده است. و از سال 1980 هر 10 سال یکبار تجدید نظر می شود.اخرین نسخه اینکوترمز 2020 در 18 سپتامبر 2019 رونمایی شده است. اینکوترمز نقش مهم و اساسی در دنیای تجارت جهانی بخصوص در زمینه ی حمل و نقل ایفا میکند.
توجه:محتوای این مقاله فقط برای اهداف عمومی است و و به هیج عنوان مشاوره ی حقوقی یا مشاوره ی تخصصی در نظر گرفته نمی شود.
اینکوترمز به بیان ساده
اینکوترمز در واقع اصطلاحات فروشی می باشد که خریدار و فروشنده کالا در معاملات بین المللی در مورد آن با یکدیگر توافق می کنند. این قوانین توسط دولت ها و مراجع قانونی در سراسر جهان پذیرفته شده است. قوانین اینکوترمز ممکن است پیچیده به نظر برسدند اما برای خریداران و فروشندگانی که قصد وارد شدن به دنیای تجارت را دارند آگاهی از این قوانین و دانستن نقش و تعهدات خود در زنجیره تامین لازم و ضروری است.
طرفین قرارداد در سراسر جهان به منظور بهبود مذاکرات، تعریف صحیح مسئولیت ها ،شرایط تحویل کالا، هزینه های ناشی از معامله، مالیات، بیمه، مسئولیت های مشترک بین خریدار و فروشنده و به طور کلی برای توسعه شرایط فروش کالای خود از قوانین بین المللی اینکوترمز استفاده می کنند .
اینکوترمز بیان می کند که چه مواقع هزینه ها و خطرات از فروشنده به خریدار منتقل می شود. لازم به ذکر است که رعایت اینکوترمز اجباری نیست بلکه توافق هایی هستند که طرفین قرارداد در مذاکرات خود به نتیجه نهایی می رسند.
قواعد اینکوترمز 2020 شامل مجموعه ۱۱ تایی از اصطلاحات اختصاری ۳ حرفی می باشد که شامل موارد زیر است و بر اساس هزینه ها ، ریسک ، مسئولیت اداری و همچنین مسائل مربوط به واردات و صادرات طبقه بندی می شوند.که این قوانین به خریداران و فروشندگان کمک می کند تا مفاد یک قرارداد را به شکلی واضح تر مطرح کنند. در نتیجه، خطر تفسیر نادرست مفاد قرارداد به حداقل می رسد که نشان دهنده ی رفتارهای استاندارد بین طرفین قرارداد در یک معامله خریدوفروش است.
اصلی ترین اصطلاحات اینکوترمز که برای تمام روش های حمل و نقل اعمال می شود شامل موارد زیر می باشد:
• EXW: Ex Works
• FCA: Free Carrier
• CPT: Carriage Paid To
• CIP: Carriage and Insurance Paid To
• DPU: Delivered at Place Unloaded (former DAT Delivered at Terminal)
• DDP: Delivered Duty Paid
• DAP: Delivered at place
همچنین اصلی ترین اصطلاحات اینکوترمز که فقط در مسیر های حمل و نقل دریایی اعمال می شود شامل موارد زیر است:
• FAS: Free Alongside Ship
• FOB: Free on Board
• CFR: Cost and Freight
• CIF: Cost, Insurance, and Freight
در ابتدا ذکر این نکته که برخی از مسائل مربوط به قوانین اینکوترمز نمی باشد و قواعد اینکوترمز آنها را در بر نم گیرد واجب است که شامل موارد زیر می باشد:
• قرارداد خریدوفروش
• مشخصات کالای خریداری یا فروخته شده
• زمان، مکان، روش یا واحد پولی پرداخت بها
• روشهای قابل حصول برای فسخ قرارداد خریدوفروش
• عواقب تأخیر و سایر روش های تخلف در الزامات قرارداد
• تأثیر تحریم ها
• تغییر تعرفه ها
• ممنوعیت های صادرات و واردات
• موارد فورس ماژور
• حقوق مالکیت قانونی
• روش، محل دادرسی، یا قانون ناظر بر قرارداد در صورت بروز اختلاف
در ادامه به توضیح مختصر مهمترین مفاهیم و اختصارات اینکوترمز می پردازیم. بهره مندی از اطلاعات جامع و تسلط به قوانین اینکوترمز از اصول اولیه فعالیت در زمینه ی بازرگانی بین الملل است و امید داریم مطالب پیش رو کمکی هرچند کوچک به علاقه مندان و فعالین این حوزه باشد.
EXW: (Ex Works)
فروشنده در اینکوترمز EXWکمترین تعهد را دارد زیرا کلیه هزینه ها ، اعم از بارگیری ، حمل و نقل ، بیمه ، گمرک و ریسک خرابی کالا بر عهده خریدار است.در این روش فروشنده کالا را در یک محل(کارخانه،انبار ..) نامبرده شده که در قرارداد ذکر شده است در اختیار خریدار قرار می دهد.
خریدار تمام ریسک و هزینه را از زمان دریافت محصولات در مبدا از فروشنده تا زمان تحویل محصولات به مقصد آن، بر عهده دارد.همچنین فروشنده هیچ تعهدی برای بارگیری کالا یا ترخیص آنها برای صادرات کالا ندارد.
FCA: Free Carrier
طبق قوانین اینکوترمز ۲۰۲۰ FCA فروشنده کالا را به شرکت حمل کننده یا شخص دیگری که از طرف خریدار در محل فروشنده یا مکان مشخص دیگری معرفی شده است تحویل می دهد. با توجه به اینکه محل تحویل کشور فروشنده میباشد، بارگیری با فروشنده است و نقطه ریسک محل بارگیری میباشد. بعد از این مرحله مالکیت و ریسک به خریدار منتقل می شود.هزینه حمل،بیمه حتی بازرسی با خریدار است.
در نسخه اینکوترمز ۲۰۲۰ قاعده FCA طرفین معامله می توانند موافقت کنند که در صورت نیاز خریدار قبض بارگیری را برای فروشنده صادر کند.
از طرف دیگر، فروشنده و خریدار ممکن است توافق کنند که فروشنده کالا ها را به انباری غیر از انبار فروشنده مانند انبار حمل و نقل کالا یا پایانه حمل و نقل منتقل کند. انتقال خطر یا مسئولیت انتقال کالا ها از فروشنده به خریدار هنگام تحویل کالا در محل نامگذاری شده می باشد. در این حالت، خریدار وظیفه بارگیری کالا را بر عهده دارد.
در هر دو مورد، فروشنده باید کالاها را بطور مناسب یا مطابق آنچه در توافق بین دو طرف مشخص شده است، بسته بندی کند. علاوه بر این، فروشنده مسئولیت تشریفات گمرکی کالا را نیز بر عهده دارد
CPT Carriage Paid To
در این روش فروشنده کالا را در محل توافق شده به شرکت حمل کننده یا شخص دیگری که از طرف فروشنده معرفی شده تحویل می دهد. و مسئولیت های بارگیری،حمل و نقل تشریفات گمرک مبدا و هزینه تا مقصد را به عهده ی فروشنده می باشد.روشی است که برای حمل زمینی یا هوایی استفاده می شود.
مطابق این قاعده فروشنده باید مراحل ترخیص برای صادرات کالا را انجام دهد اما مسئولیتی در قبال واردات کالا در کشور مقصد ندارد.
خریدار مسئول انجام مراحل واردات و بیمه است. قرار داد حمل و نقل توسط فروشنده با شرکت حمل و نقل منعقد می شود. وقتی ربسک از فروشنده به خریدار منتقل می شود که محموله در اختیار شرکت حمل و نقل قرار بگیرد.
CIP: Carriage and Insurance Paid To
در این قاعده،فروشنده همان وظایف CPT را دارد ، تشریفات صادرات و گمرکی، حمل داخلی یه عهده ی فروشنده است.
تفاوت این روش با CPT تنها وظیفه ی بیمه کردن کالا به عهده ی فروشنده می باشد.
خریدار باید توجه داشته باشد که تحت CIP فروشنده ملزم به دریافت بیمه فقط با حداقل پوشش است. اگر خریدار بخواهد حمایت بیشتری از بیمه داشته باشد ، باید با فروشنده توافق کنده و در قراداد ذکر شود.
ریسک و مسئولیت فروشنده زمانی که کالا را به نقطه توافق شده می رساند خاتمه می یابد.عقد قرارداد بازرسی با خریدار است.
بر اساس این قاعده فروشنده تنها مسئولیت ترخیص برای صادرات کالا را بر عهده دارد و در زمینه ی واردات کالا به کشور مقصد مسئولیتی ندارد.
DPU: Delivered at Place Unloaded (former DAT Delivered at Terminal)
این قاعده قبلا به عنوان اصطلاح تحویل در ترمینال (DAT) شناخته شده است، اما در اینکوترمز ۲۰۲۰ به نام (DPU) تغییر نام یافته است زیرا خریدار و فروشنده ممکن است بخواهند كه تحویل كالاها در جایی غیر از ترمینال اتفاق بیفتد.
فروشنده کلیه ریسک ها و هزینه های مرتبط با تحویل و بارگیری کالا در محل مقصد را بر عهده دارد. مسئولیت کلیه هزینه ها و خطرات موجود از لحظه تخلیه بار در محل مقصد تعیین شده نهایی به بعد از جمله ترخیص کالا ها برای واردات در کشور مقصد بر عهده خریدار خواهد بود.
این قاعده برای انواع حمل و نقل و در جایی که از چند روش حمل و نقل استفاده می شود، کاربرد دارد.
مطابق قاعده DPU ترخیص برای صادرات کالا بر عهده فروشنده می باشد و اما هیچ مسئولیتی در قبال واردات کالا در کشور مقصد ندارد.
محل تحویل کالا و مقصد نهایی باید به دقت توسط طرفین معامله تعیین شود، چرا که مسئولیت و ریسک کالا تا پایان تخلیه آن در مقصد نهایی بر عهده فروشنده است و این مورد باید به طور واضح مشخص شود.
فروشنده ریسک تمام خطرات موجود در بارگیری کالاها و تخلیه آنها را در مکان مشخص شده مقصد میپذیرد.
DDP: Delivered Duty Paid
فروشنده کلیه خطرات و هزینه های مرتبط با ارسال کالا به محل مقصد تعیین شده را برای بارگیری و ترخیص واردات به عهده میگیرد
این مورد نیز باید به دقت توسط طرفین معامله تعیین شود. با توجه به این نکته که تا زمان ترخیص کالا برای واردات تمامی هزینه ها و مسئولیت ها بر عهده فروشنده است، تعیین دقیق این مورد می تواند از بروز اختلاف و زیان جلوگیری کند
در این قاعده علاوه بر اینکه فروشنده مسئولیت ترخیص برای صادرات کالا را بر عهده دارد، همچنین مسئولیت پرداخت هزینه گمرکی ترخیص کالا برای واردات در کشور مقصد و ترخیص آن را نیز بر عهده دارد. بنابراین مطابق این قاعده فروشنده بیشترین مسئولیت را بر عهده می گیرد.
DAP: Delivered at place
فروشنده کلیه خطرات و هزینه های مرتبط با ارسال کالا به محل تعین شده به عنوان مقصد را به عهده دارد.DAP بدان معنی است که فروشنده مسئولیت کلیه هزینه ها وخطرات مرتبط با بارگیری کالا و ترخیص گمرک برای واردات کالا به کشور مشخص شده را بر عهده دارد.مطابق این قانون فروشنده مسئولیت ترخیص برای صادرات کالا را بر عهده دارد، محل تحویل باید به صورت دقیق توسط طرفین معامله تعیین شود، چرا که مسئولیت و ریسک کالا تا لحظه تحویل بر عهده فروشنده و از آن به بعد بر عهده خریدار است و در صورتی که این محل به درستی تعیین نشود فروشنده نمی تواند مراحل حمل و انتقال را به درستی انجام دهد و ممکن است دو طرف متحمل ضرر شوند. برای حمل ترکیبی و زمینی روش مناسبی می باشد.ریسک فروشنده در محل تحویل در مقصد در محل مورد توافق به خریدار منتقل می شود.فروشنده مسئول هرگونه هزینه ی اضافی که توسط متصدی حمل شارژ می شود بابت حمل و نقل هم هست.
FAS: Free Alongside Ship
تحویل کالا در کنار کشتی در مبدا تعریف رایج این قاعده می باشد .هنگامی که فروشنده کالا در کنار کشتی (به عنوان مثال ، در یک اسکله) که توسط خریدار در بندر حمل و نقل مشخص شده است ، تحویل می دهد به تمامی تعهدات خود عمل کرده است و تمامی ریسک به خریدار منتقل می شود
در این اینکوترمز،ترخیص کالا و مراحل صادرات کالا با فروشنده می باشد. عقد قراداد حمل در کشور مقصدو بیمه و بازرسی با خریدار است.
خریدار وظیفه بارگیری کالا های موجود و حمل و نقل آنها و سایر موارد لازم برای رسیدن کالا به مقصد نهایی را بر عهده دارد.
FOB: Free on Board
اصطلاح تحویل کالا روی عرشه ی کشتی در مبدا است فروشنده وقتی کالا را از روی نرده ی کشتی یا وسیله ی حمل دریایی معرفی شده ی خریدار در بندر مشخص شده عبور داد ریسک خود را خاتمه داده است.فروشنده مسئول تشریفات ترخیص کالا از گمرک مبدا می باشد.هزینه حمل و نقل تخلیه کالا ، ترخیص کالا از گمرک مقصد با خریدار است به طور کلی تمام هزینه ها تا رسیدن کالا تا انبار خریدار به عهده ی خریدار می باشد.
CIF: Cost, Insurance, and Freight
همانند CFR ، تمام هزینه ها تا رسیدن به بندر مقصد به عهده ی فروشنده می باشد ،تمام هزینه های مبدا از جمله مسئولیت و ریسک نگهداری کالا در انبار فروشنده ، بارگیری(حمل داخلی) از درب کارخانه ی فروشنده تا بندر مقصد، تحویل کالا به شرکت حمل و نقل، تشریفات گمرکی که شامل ریسک و هزینه های گمرک می شود.زمانیکه کالا تحویل شرکت حمل بین المللی داده شود مسئولیت و ریسک فروشنده تمام می شود.ولی هزینه ی حمل بین المللی از بندر مبدا تا بندر مقصد و مسئولیت بیمه کردن کالا در حوزه حمل بین المللی هم هم به عهده ی فروشنده می باشد پوشش بیمه تا زمانی است که کالا تا مقصد مورد نظر تحویل داده شود. هنگامی که کالا در کشتی در بندر حمل و نقل کشور خریدار است ، خطر از فروشنده به خریدار منتقل می شود.
خریدار مسئول کلیه هزینه های مربوط به واردات کالا در کشور خود که شامل تخلیه کالا در بندر مقصد،بیمه و حمل داخلی تا انبار خود می باشد.
CFR: Cost and Freight
طبق ویرایش های اینکوترمز2020 CFR جایگزین شده ی C&F شده است. زمانیکه فروشنده كالا را روی عرشه ی كشتي كه از سوي خريدار معرفي شده است ، در بندر حمل و نقل مورد توافق رسیده تحويل دهد مسئولیتش به پایان می رسد.
فعالیت های مربوط به کشور مبدا،تشریفات گمرکی و بارگیری،هزینه حمل بین المللی از مبدا تا مقصد را فروشنده پرداخت می کند.فروشنده مسئولیتی در در قبال واردات کالا و تشریفات گمرکی در کشور مقصد ندارد.
در این اینکوترمز،هزینه بیمه با خریدار است.
یک تفاوت عمده بین اینکوترمز 2010 و 2020
در اینکوترمز جدید DPU جایگزین DAT شده است
اصطلاح تحویل در ترمینال ( DAT ) به تحویل در محل تخلیه شده ( DPU ) تغییر کرده است. این تغییر نام به این علت بود که تحویل می تواند در هر مکانی اتفاق بیفتد، و دیگر ضرورتی برای تحویل بار فقط در یک ” ترمینال ” حمل و نقل نیست و کالا در مقصد مورد نظر می تواند تخلیه شود
سطح مختلف پوشش بیمه ای بین CIF و CIP
تنها دو اینکوترمز CIF و CIP هستند که فروشنده را ملزم به خرید بیمه به نام خریدار می کند. طبق اینکوترمز 2010 ، پوشش بیمه ای برای CIF و CIP از نوع Clause C بود ولی در اینکوترمز 2020، CIP به پوشش بیمه ای Clause A تغییر پیدا کرد. بیمه ی Clause A سطح جامع تری از بیمه را پوشش می دهد.
هزینه ها و لیست های به روز شده
هزینه ها در Incoterms® 2010 در بعضی از موارد کاملاً مشکل ساز بود. گاهی اوقات شرکت های حمل و نقل قیمت های خود را تغییر می دادند ، و فروشندگان اغلب با هزینه های جدیدی مواجه می شوند.اینکوترمز 2020 جزئیات بیشتری را در مورد هزینه ها ارائه می دهد و به روشنی بیان می کند که کدام هزینه ها به هر یک از طرفین اختصاص می یابد.
افزایش نیازهای امنیتی و هزینه ها
امروزه،امنیت مهم ترین رکن در معاملات تجاری می باشد. اینکوترمز 2020 اکنون جزئیات بیشتری در مورد مسائل امنیتی و هزینه های لازم را ارائه می دهد.
حمل و نقل شخصی خریدار و فروشنده
طبق اینکوترمز 2010 ، فرض بر این بود که کلیه حمل و نقل توسط یک شخص ثالث حمل و نقل انجام می شود. به روزرسانی های اینکوترمز 2020 امکان تأمین وسایل حمل و نقل خود خریدار یا فروشنده را فراهم می کند. این امر منجر می شود که برخی از خریداران و فروشندگان از روش حمل و نقل خود از جمله کامیون یا هواپیما برای تحویل کالا استفاده می کنند.
این امر امکان حمل و نقل شخصی خریدار را تحت قانون FCA فراهم می کند
این امر امکان حمل و نقل توسط فروشنده تحت DAP ، DPU و DDP را فراهم می کند.
FCA ، FOB و روند بارنامه
اینکوترمز ۲۰۲۰ تلاش می کند تا بر اساس FCA در رابطه با صدور بارنامه با درج عبارت On Board به فروشنده کمک کند. طرفین معامله می توانند موافقت کنند که در صورت نیاز خریدار قبض بارگیری را برای فروشنده صادر کند
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
Great content! Keep up the good work!