محاسبه هزینه های صادرات

محاسبه هزینه های صادرات

محاسبه ی هزینه های صادرات محصول یکی از نکات بسیار مهم و تا حدودی پیچیده در روند صادرات کالا و خدمات محسوب می شود. مهمترین دلیل پیچیدگی محاسبه ی هزینه های صادرات محصول را میتوان به این دلیل دانست که هزینه های صادرات از فرمول ثابتی پیروی نمیکند و براساس نوع محصول، کشور مورد هدف،قانون های دولتی وضع شده ، شرایط موجود در بازار هدف و گواهی ها برای ورود به هر کشور متغیر است ولی میتوان به شکل کلی مهمترین موارد موثر در هزینه های صادراتی را شامل مواردی دانست که هر کدام به میزانی پرداخت هزینه را در بر دارند.
برای محاسبه ی کامل و دقیق هزینه های صادرات محصول باید عوامل متفاوت هزینه ساز را مد نظر داشت و مورد بررسی قرار داد، چرا که محاسبه ی صحیح و دقیق هزینه ها در قیمت گذاری محصول بسیار موثر خواهد بود.
مهمترین حوزه ی مولد هزینه در امر صادرات شامل هزینه های مرتبط به فرایند صادرات، هزینه های تحقیقات بازار، امکان سنجی و بازار یابی ، هزینه های اصلاح محصول و هزینه های مرتبط به متغیر های اقتصادی است که در ادامه به اختصار به این موارد می پردازیم.

  1. هزینه های مرتبط با فرایند صادرات:

    داشتن آگاهی نسبت به مراحل انجام صادرات برای براورد هزینه ی صادرات و در نهایت قیمت گذاری درست محصول صادراتی بسیار ضروری و مهم است.
    در ادامه به معرفی مراحل صادرات محصول می پردازیم که هر کدام به میزانی در شکل گیری هزینه های صادرات دخیل هستند.

تنظیم مدارک کالا:

برای شروع کسب‌ و‌کار صادراتی  به مدارک لازم برای صادرات کالا باید توجه ویژه ای داشت.

نکته ی مهمی که باید در نظر داشت این است که عدم اشنایی با مدارک مورد نیاز برای صادرات محصول و عدم آشنایی با فرایند اداری صادرات محصول می تواند آسیب های سختی به فعالیت های صادراتی وارد کند.

به طور کلی اسناد و مدارک مورد نیاز برای صادرات محصول شامل موارد زیر می شوند:

  • درخواست صادرات به صورت حمل يكسوه يا ارزيابی در محل.
  • تنظيم اظهارنامه
  • مجوز استاندارد
  • مجوز سازمان حمايت
  • مجوز وزارت بهداشت
  • فاكتور
  • ليست عوامل بندی
  • الصاق نسخه كارنه تير
  • كارت بازرگانی
  • معرفی نامه  به نماینده و یا کارگزار گمرک مطابق آئين نامه اجرايی قانون امور گمركی.

مراحل تکمیل فرایند صدور کالا

تعیین ارزش گمرکی:

تعیین ارزش گمرکی  به مبلغی که برای خرید کالا در مبدا داده شده به اضافه هزینه باربری و کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار و هزینه های که تا ورود کالا به اولین دفتر گمرکی تعلق می گیرد را شامل می شود. به طور خلاصه می توان گفت اظهار کالا به گمرک، عقد قرار دارد حمل و بیمه، گواهی بازرسی کالا، دریافت رسید فاکتور و گواهی ارسال کالا از جمله مواردی ست که در این مرحله قرار می گیرد که بسته به ارزش محموله ی صادراتی و مشخصات دیگر آن پرداخت هزینه در بر دارد.

اظهار کالا به گمرک:

در این مرحله  صادرکننده یا نماینده ی قانونی وی می تواند کالای خود را با در دست داشتن مدارک لازم به گمرک عرضه نموده و اظهار نامه صادراتی و یا خروجی خود را از آن سازمان اخذ نماید.

برخی از مندرجات اظهار نامه بدین شرح می‌باشد .
 نام و نشانی صادر کنندگان
نام و نشانی حق العمل کار (اظهار کننده)
شماره اجازه صدور
 نام کشور مبداء
 نام کشور مقصدنهایی کالا (کشور خریدار کالا)

حمل و نقل و بیمه: بیمه های حمل و نقل صادراتی به بیمه هایی گفته میشود که مبداً ایران و مقصد کشور خارجی باشد.بیمه‌ های حمل و نقل وارداتی، صادراتی و ترانزیت براساس مبدأ و مقصد آنها متمایز می‌شوند در تجارت جهانی  تجار همواره سعی می نمایند در فعالیت های خود ریسک را به حداقل کاهش دهند. از این جهت همگی کوشش می کنند که پوشش بیمه ای لازم را در معاملات خود در نظر بگیرند.

دریافت گواهی بازرسی(inspection certificate): :به مجموعه عملیاتی که یک شرکت بازرسی کننده مستقل از جمله چک کردن محموله،نمونه برداری،اندازه گیری،آزمایش،بررسی مواد اولیه ومراحل تولید برای تععین کمیت و کیفیت کالاها،تاسیسات و یا خدمات مورد معامله انجام میدهد که در این صورت به درخواست طرفین این بازرسی را انجام خواهد داد ، در مواقعی که کالا بصورت امانی ارسال می‌گردد خریدار در محل ، کالا را رویت و سپس معامله انجام می‌شود .

مراحل تکمیل فرایند صدور کالا

اخذ گواهی مبدا و صدور فاکتور فروش (Certificate of Origin): در این مرحله فاکتور فروش مبدأ توسط صادرکننده کالا صادر شده و به تائید اتاق بازرگانی صنایع و معادن موجود در محل می رسد. اتاق بازرگانی پس از مشاهده فاکتور فروش مبدأ، بارنامه حمل و پروانه گمرکی، کالا را صادر می کند. با گسترش دولت الکترونیک امورات گمرکی نیز از این امر بی نصیب نبوده و با ارائه خدمات آنلاین صادرکنندگان، می توانند با مراجعه به سامانه اتاق بازرگانی گواهی مبدأ خود را دریافت نمایند.

ارسال کالا به مقصد نهایی:در مرحله نهایی شرکت های حمل و نقل بین المللی با در اختیار داشتن جواز خروج کالا از گمرک را از صادرکننده کالا دریافت کرده و آن را پس از بارگیری به کشور مقصد حمل می کند. هزینه ی حمل کالا با توجه به محل تحویل محصول، روش حمل، مشخصات محصول شامل ارزش، ابعاد، وزن و .. مورد محاسبه قرار میگیرد.

  1. هزینه های تحقیقات بازار،امکان صنجی و بازار یابی:

    انجام عملیات تحقیقات بازار و امکان سنجی صادرات شامل سلسله مراحلی است که طی آن بازار های هدف مورد شناسایی قرار گرفته و مختصات آنها مانند شناسایی وسعت بازار، شبکه ی توزیع، علایق مصرف کننده، مختصات محصولات و تولید کنندگان وعرضه کنندگان رقیب، و مسائلی از این دست مورد بررسی و داده کاوی قرار گرفته و در نهایت وجود امکان صادرات محصول به این بازار ها مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد.
    پس از طی مراحل تحقیقات و امکان سنجی اقداماتی جهت بازاریابی محصول و ورود به بازار و تبلیغات محصول در بازار هدف صورت میگیرد که به تفصیل در بخش خدمات مورد بحث قرار گرفته است.
    اجرای تمام این مراحل شامل صرف هزینه هایی خواهد بود که در انتها برای قیمت گذاری محصول باید در نظر گرفت.

  2. هزینه های اصلاح محصول:

    ممکن است پس از ورود به بازار هدف طی فرایند فروش و بازخورد گرفتن از بازار مصرف مشخص شود که تولید کننده ی محصول باید برای کسب رضایت مشتری، توانایی دریافت استاندارد های بازار هدف و یا ایجاد مزیت های رقابتی در محصول، دست به اصلاح محصول بزند. در صورت وقوع این مساله، شرکت مبداء متحمل هزینه هایی موسوم به هزینه های اصلاح محصول خواهد شد.

  3. هزینه های مرتبط با متغیر های اقتصادی:

    در این بخش باید به هزینه هایی توجه داشته باشیم که شرکت صادر کننده هیچ دخالت و یا توانایی دخل و تصرفی در آنها ندارد.
    این هزینه ها بخشی به شکل مستقیم و بخشی به شکل غیر مستقیم در فرایند تولید و فروش و صادرات مداخله گر هستند و باید مورد توجه قرار بگیرند. از جمله مهمترین موارد در این بخش میتوان به نرخ تورم در کشور تولید کننده ی محصول صادراتی، نوسانات قیمت مواد اولیه ی محصول صادراتی، نرخ ارز، سرعت گردش پول، هزینه های تبدیل و تبادل پول از محل صادرات و تعرفه های گمرکی اشاره داشت.

محاسبه ی هزینه های صادراتی در نهایت به تصمیمات مهمی در حوزه ی قیمت گذاری، پیش بینی حاشیه سود مدیریت مالی شرکت های صادر کننده می انجامد و در صورت عدم توجه به این مساله و یا دچار شدن به خطا های محاسباتی، صادر کنندگان می توانند دچار زیان های قابل توجهی بشوند.

ما در شرکت مدیریت صادرات وندورادو با بهره گیری از کارشناسان حرفه ایی در حوزه ی مدیریت مالی و با اشراف کامل نسبت به حوزه ی مدیریت ، مهندسی قیمت و محاسبه ی هزینه های صادراتی در تلاشیم به تخصصی ترین شکل و بالاترین دقت در حوزه ی براورد هزینه و قیمت گذاری صادراتی محصول، خدمات خود را به تولید کنندگان و صادرکنندگان عزیز ارائه کنیم.